Reklama
  • Środa, 22 lutego (08:05)

    Pieczona jagnięcina z cukinią i limonką

Składniki: 2 litry wody, 2 łyżki soli (lub do smaku), liść laurowy ziele angielskie, 1,5 kg karkówki jagnięcej, 3 łyżki oleju rzepakowego, 2 gałązki rozmarynu, cytryna pokrojona w plasterki, 3 ząbki czosnku, 2 cukinie, 3 łyżki soku z limonki, 1/2 łyżeczki miodu, łyżka orzechów piniowych, 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej sól, pieprz do smaku.

Reklama

1. Zagotuj wodę z solą, liściem laurowym i zielem angielskim. Ostudź. Zalej mięso solanką i wstaw do lodówki na noc.

2. Rozgrzej piekarnik do 120 st. C. Osącz mięso z solanki, osusz i obsmaż na 2 łyżkach oleju na rumiano (5-7 minut). Pod koniec dodaj zmiażdżony czosnek. Na dnie żaroodpornego naczynia ułóż plasterki cytryny. Przełóż mięso z tłuszczem i czosnkiem. Dodaj gałązki rozmarynu. Przykryj, piecz 120 minut.

3. Cukinie umyj i pokrój wzdłuż w cieniutkie plastry. Z reszty oleju, soku z limonki, miodu, soli i pieprzu przyrządź sos winegret. Polej nim cukinie i wymieszaj.

4. Przełóż mięso na półmisek i obłóż sałatką z cukinii. Posyp prażonymi orzechami piniowymi i natką.

Olivia

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 4 piersi z kaczki po 160 g każda, 200 g soku z pomarańczy, 300 ml sosu ciemnego do pieczeni, 2 łyżeczki cukru, 1 odfiletowana pomarańcza, 400 g pumpernikla pokrojonego w... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.