Reklama
  • Czwartek, 16 lutego (08:05)

    Pierś z kaczki z orzechami

Składniki na 4 porcji: 4 piersi z kaczki, 20 dag mielonych orzechów laskowych, 10 dag siekanych orzechów , 1 cebula, 4 twarde gruszki, 2 łyżki miodu, 4 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka tartego świeżego imbiru, 2 ząbki czosnku, olej, sól, pieprz, tymianek, chili, kurkuma, cynamon, liście laurowe

Reklama

Przygotowanie: ok. 35 minut.

1. Piersi umyć, osuszyć, naciąć ukośnie ostrym nożem, oprószyć solą i pieprzem, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem i suszonym tymiankiem, odstawić na 30 min do lodówki.

2. Schłodzone piersi zrumienić na silnym ogniu, kładąc na suchej patelni skórą do dołu. Zdjąć z patelni, dolać łyżkę oleju, zeszklić obraną i drobno posiekaną cebulę, dodać sos sojowy, mielone orzechy, miód, imbir, szczyptę chili, 1/2 łyżeczki kurkumy, 2 liście laurowe. Dusić 5 min pod przykryciem. Podlać szklanką wrzątku, usunąć liście laurowe, sos zmiksować na gładko. Wymieszać z siekanymi orzechami.

3. Mięso przełożyć do brytfanki, obłożyć gruszkami, polać sosem orzechowym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C, piec ok. 10 min. Piersi pokroić, polać sosem, udekorować gruszką, oprószyć cynamonem.

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 25 dag kaszy jaglanej, 1 cukinia, po 1 czerwonej i żółtej papryce, 1 puszka pomidorów krojonych, 600 ml bulionu warzywnego, 150 ml białego wytrawnego wina, 7 dag startego... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.