Reklama
  • Czwartek, 10 listopada 2016 (15:00)

    Pikantny gulasz z owoców morza

Składniki: łyżka oliwy cebula, pokrojona w krążki, długa czerwona papryczka chilli, pokrojona w krążki, ząbek czosnku, zmiażdżony, 2 szklanki gęstego sosu pomidorowego, szklanka bulionu rybnego (patrz: nasza rada), 500 g rozmrożonej (tuż przed gotowaniem) mieszanki owoców morza, 1/2 szklanki czarnych oliwek (bez pestek), 2 łyżki natki pietruszki.

1. W rondlu rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę, chilli oraz czosnek (3-5 minut).

Reklama

2. Wymieszaj sos pomidorowy z bulionem rybnym. Wlej sos do rondla z cebulą i czosnkiem. Zagotuj.

3. Dodaj owoce morza, przykryj i duś na małym ogniu 10 minut.

4. Zdejmij gulasz z ognia. Posyp czarnymi oliwkami i posiekaną natką pietruszki.

5. Podawaj z czosnkową bagietką i zieloną sałatą z sosem winegret.

Do bulionu rybnego potrzebne są ości i łeb ryby, kawałek mięsa ryby oraz włoszczyzna rosołowa. Jeśli ugotujesz go więcej, można resztę zamrozić i zużyć w ciągu miesiąca.

Olivia

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 25 dag kaszy jaglanej, 1 cukinia, po 1 czerwonej i żółtej papryce, 1 puszka pomidorów krojonych, 600 ml bulionu warzywnego, 150 ml białego wytrawnego wina, 7 dag startego... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.