Reklama
  • Piątek, 11 listopada 2016 (08:05)

    Polędwiczki w sosie kurkowym

Składniki na 4 porcje: 2 polędwiczki wieprzowe (50-60 dag), 50 dag kurek, 1 cebula, 250 ml śmietany kremówki, 2 łyżki masła, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, suszony tymianek, suszony rozmaryn, kilka gałązek natki

1. Mięso oczyść, opłucz. Na patelni rozgrzej olej. Włóż polędwiczki. Obsmaż je ze wszystkich stron. Potem zmniejsz płomień i smaż jeszcze kilka minut. Pod koniec smażenia posyp solą oraz pieprzem. Zdejmij z patelni i trzymaj w cieple, by mięso nie wystygło.

2. Cebulę obierz, posiekaj. Kurki oczyść, ew. opłucz i osusz. Większe sztuki pokrój na połówki, mniejsze pozostaw w całości. Na tej samej patelni rozgrzej masło. Wrzuć grzyby i cebulę. Podlej odrobiną wody. Duś ok. 10 minut.

Reklama

3. Polędwiczki pokrój w plasterki. Do grzybów dolej śmietanę. Sos przypraw do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem i szczyptą rozmarynu. Gotuj, aż zacznie lekko gęstnieć. Wtedy dołóż mięso. Mocno podgrzej. Udekoruj listkami natki.

Podawaj z bagietką albo piure ziemniaczanym. Przygotowanie ok. 45 min, 1 porcja zawiera ok. 490 kcal Ok. 5,80 zł za porcję.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 25 dag ryżu do risotto, 8 sznycli z indyka (po 8–10 dag każdy), 8 łyżeczek bazyliowego pesto, 16 cieniutkich plasterków salami, 1 litr gorącego bulionu warzywnego lub... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.