Reklama
  • Środa, 21 grudnia 2016 (08:05)

    Półmisek prowansalski z tuszką królika

Składniki na 4-5 porcji: 1 tuszka królika (ok. 1 kg) albo 4 podudzia kurczaka, 60 dag ziemniaków, 2 marchewki, 1 cebula, 2 obrane ząbki czosnku, 5-6 suszonych grzybków, 100 ml białego wytrawnego wina, 10 dag masła, 50 ml śmietanki 30%, 1 łyżeczka tymianku, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy, 1 łyżka majeranku qszczypiorek i czerwona papryka do dekoracji

Reklama

1. Mięso pokrój na porcje. Czosnek posiekaj, domieszaj oliwę i majeranek, natrzyj mięso, odstaw na noc. Grzyby zalej 1/3 szkl. wrzątku, gotuj 20 minut. Warzywa obierz, pokrój na duże kawałki.

2. Połowę masła rozpuść na patelni. Włóż mięso, obsmaż z każdej strony. Dołóż warzywa, smaż ok. 10 minut. Wlej wino, wsyp przyprawy, zwiększ ogień i duś przez 10 minut.

3. Gdy sos się zredukuje, przełóż mięso z dodatkami do naczynia wysmarowanego resztą masła. Wlej wodę z grzybami, ew. przykryj folią aluminiową. Zapiekaj 40-50 minut w 180°C.

4. Zlej do garnuszka sos z pieczenia. Zagrzej, wlej śmietankę i mieszaj, aż sos odparuje i zgęstnieje. Ewentualnie posól. Danie polej sosem, posyp pokrojonym szczypiorkiem i papryką.

Marynaty dla smakoszy

Twoje danie będzie równie wyborne, jeśli królika zamarynujesz w inny sposób. Do tego delikatnego mięsa pasowała będzie zalewa zrobiona z 3 łyżek ostrej musztardy, 2 łyżek tymianku oraz 5 łyżek oliwy.

Polej nią królika, dobrze wymieszaj i pozostaw na noc w lodówce. A jeśli wolisz bardziej ziołowe smaki, natrzyj tuszkę granulowanym czosnkiem, suszonym tymiankiem, pietruszką, bazylią i słodką papryką w proszku.

W marynacie tego rodzaju królik powinien poleżeć minimum 24 godziny. Wtedy mięso będzie nie tylko aromatyczne, ale też kruche i bardzo soczyste.

Naj

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: Ciasto ziemniaczane: 10 dużych surowych ziemniaków • 3 duże ugotowane ziemniaki sól • pieprz. Farsz mięsny: 70 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego (surowe, gotowane lub... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.