Reklama
  • Poniedziałek, 25 stycznia (13:05)

    Pomysły na krewetki

Nawet ci, którzy patrzyli na nie nieufnie, zaczęli włączać je do swego menu. I słusznie, bo krewetki są świetnym źródłem białka, mają niską zawartość tłuszczu i są lekkostrawne.

Wbrew pozorom dania z ich udziałem są łatwe w przygotowaniu. Można je gotować, dusić, smażyć i grillować. Najprostszym sposobem przyrządzania krewetek jest ich obgotowanie w wodzie z dodatkiem soku z cytryny i ulubionych ziół. Duże krewetki tygrysie najlepiej smakują grillowane lub smażone w całości, np. na maśle.

W pysznej sałatce

Nagrzej piekarnik do 200 °C. Buraki i seler umyj, pokrój na ćwiartki, zawiń w folię aluminiową i piecz 45 minut. Przygotuj glazurę, mieszając miód, oliwę, ocet winny i rozmaryn. Wyjmij warzywa z piekarnika, posmaruj je glazurą i ułóż na blasze. Piecz 30 minut.

Reklama

Obierz krewetki i obsmaż je w maśle wymieszanym z oliwą z oliwek. Zdejmij z ognia, dopraw do smaku. Ułóż krewetki na rukoli, dodaj kawałki mango i pieczone warzywa. Polej sosem z oliwy i soku z pomarańczy. Posyp fetą.

Spaghetti

Zagotuj wodę na makaron. Na patelni podsmaż posiekany czosnek, papryczkę chili i połówki pomidorków koktajlowych. Dodaj obrane krewetki. Zalej szklanką posolonej wody, w której gotuje się makaron. Poczekaj, aż krewetki zmienią kolor i lekko się skręcą. Zdejmij patelnię z ognia. Makaron odsącz, wymieszaj z sosem z patelni, posyp rukolą i skrop sokiem z cytryny.

Efektownie podane

Krewetki są świetnym materiałem do zrobienia różnych ciekawych przekąsek. Dobrze smakują w towarzystwie owoców i warzyw. Świeży ananas wydrąż, miąższ posiekaj w kostkę. Krewetki rozmróź i podduś 20 minut na maśle czosnkowym. Seler naciowy pokrój w plastry. W misce wymieszaj ananas, krewetki i seler.

Jogurt naturalny połącz z musztardą dijon i ciemnym miodem. Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką. Przygotowany sos wymieszaj z sałatką i przełóż do wydrążonego ananasa.

Na żywo
Więcej na temat:na | spaghetti | jogurt | jogurt

Zobacz również

  • Składniki: 6 udek confit z kaczki (udek długo duszonych lub pieczonych w niskiej temp.), 50 dag zielonego groszku, 2 ząbki czosnku, pieprz, 12 dymek, 15 dag masła, kilka liści laurowych, sól,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.