Reklama
  • Wtorek, 25 października 2016 (13:05)

    Przekładaniec toskański z szałwią i oregano

Składniki na 8 porcji: 60 dag mięsa mielonego z indyka, 1/2 cukinii, 1/2 pęczka natki pietruszki, 3 cebulki qpo 1 czerwonej i żółtej papryce, 1 duże jajko,1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka sosu sojowego, po 1 łyżeczce szałwii, oregano i słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego, 1/2 łyżeczki kurkumy, szczypta curry i majeranku, 1/3 szkl. bulionu, olej do smażenia

Późną jesienią i zimą, kiedy świeże warzywa nie będą dostępne w takiej ilości, cenach i rodzajach jak latem, i tak możemy przyrządzać to smakowite danie, bo łatwo znajdziemy zdrowe i pyszne jarzynowe zamienniki. Mięso można wymieszać np. z ziarenkami kukurydzy i grubo startą marchewką. Podsmażone kotleciki przełóżmy zaś grubymi kawałkami żółtego sera. Jako sos proponujemy 1/2 szklanki bulionu wymieszanego z łyżką musztardy francuskiej.

1. Cukinię umyj, przekrój wzdłuż, wydrąż pestki. Miąższ zetrzyj, posól, przełóż na sitko. Po 5 minu tach odciśnij sok. Cebulki oczyść, pokrój, czosnek przeciśnij przez praskę. Natkę opłucz, posiekaj.

Reklama

2. Papryki oczyść, pokrój w plasterki. Cukinię z czosnkiem i cebulą usmaż na oleju. Wystudź. Mięso połącz z jajkiem, sosem sojowym, usmażonymi warzywami, ziołami i przyprawami. Wyrób.

3. Zwilżonymi rękami uformuj kotlety. Spłaszcz je dłonią albo wałkując wałkiem do ciasta. Uformuj owalne cienkie rumsztyki. Naczynie żaroodporne dobrze wysmaruj olejem.

4. Kotlety podsmaż na oleju. Ustaw pionowo w formie na przemian z papryką. Podlej bulionem, przykryj folią aluminiową. Zapiekaj ok. 50 minut w 180ºC. Zdejmij folię i piecz 5 minut.

Naj

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje ● 4 ozorki cielęce ● włoszczyzna ● pieprz ● ziele angielskie ● 3 goździki ● sól ● pieprz ● 2 łyżki masła ● 3 łyżki mąki ● łyżka miodu ● pół łyżeczki przyprawy do pierników ●... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.