Reklama
  • Wtorek, 10 stycznia (11:00)

    Przepisy na dania z miodem

Wzmacnia serce, zwalcza bakterie, koi nerwy. Dlatego można mu wybaczyć, że jest kaloryczny. Zamiast wyjadać go łyżkami, dodaj do wytrawnych przysmaków lub zrób miodowy syrop.

Ser zapiekany z miodem i rozmarynem

• 2 serki typu camembert • 3–4 garści rukoli • 2 łyżki płynnego miodu np. malinowego • gałązka rozmarynu • olej z orzechów laskowych • oliwa • 2 łyżki posiekanych orzechów.

Reklama

Serki umieść w formie wyłożonej papierem do pieczenia, skrop olejem orzechowym, każdy polej łyżeczką miodu, posyp igiełkami rozmarynu. Wstaw do gorącego piekarnika i piecz ok 5–10 minut w temp. 180 stopni C.

Orzechy upraż na suchej patelni. Upieczone sery wyłóż delikatnie na talerze, skrop je jeszcze raz olejem orzechowym, oliwą i miodem. Podawaj na ciepło posypane orzechami.

Wytrawna tarta z figami i miodem

• 1 opakowanie ciasta francuskiego lub ciasto kruche: • 250 g mąki pszennej • 125 g masła • 1 jajko • szczypta soli Masa: • 5 fig • 100 g koziego twarożku • 2 łyżki świeżego tymianku • 3 łyżki miodu • kilka orzechów laskowych do dekoracji.

Ciasto francuskie wystarczy rozmrozić. Jeśli wolisz kruche: mąkę wymieszaj z zimnym, posiekanym masłem. Dodaj jajko, sól i zagnieć ciasto. Zwiń je w kulkę, owiń folią i wstaw na pół godziny do lodówki. Blaszkę do pieczenia wyłóż pergaminem. Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy. Ponakłuwaj je widelcem i podpiecz ok. 10–15 minut w 190 stopniach C.

Figi pokrój w plastry i ułóż na podpieczonym cieście. Posyp je kozim serem i tymiankiem, następnie polej miodem i posyp orzechami. Tartę piecz w temp. 180 stopni C ok. 10 minut.

Proste miodowe ciasteczka

• 50 g suszonej żurawiny • 50 g płatków migdałowych • 50 g suszonej moreli • 100 g rodzynek sułtańskich • 100 g pestek dyni • 100 g pestek słonecznika • 100 g suszonej śliwki • 200 g dowolnych orzechów (włoskich, laskowych, nerkowców) • 1 łyżka mielonego kardamonu • 4 jaja • 100 ml miodu.

Wymieszaj wszystkie suche składniki, przy czym wcześniej posiekaj śliwki, morele i orzechy. Jajka roztrzep z miodem i kardamonem, dodaj je do suchych składników. Wymieszaj i gotową masę wlej do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 10 minut w temp 160 stopni C. Wyjmij i zostaw do ostudzenia, po czym pokrój na małe prostokąty.

Domowy syrop

Do wyparzonej i wysuszonej butelki wlej ok. 2 łyżek miodu, włóż 3–4 plastry cytryny i posyp je szczyptą startego imbiru. Ponownie wlej 2–3 łyżki miodu, włóż cytryny, imbir itp. Powtarzaj do wypełnienia butelki.

Orzechy w miodzie

Dowolne orzechy (najlepiej mieszankę) upraż na suchej patelni i włóż do wyparzonego i osuszonego słoika wraz z laską wanilii przeciętą na pół. Całość zalej miodem, delikatnie wymieszaj i odstaw na kilka dni.

Miodowe placuszki

2 szklanki mąki gryczanej wymieszaj z 1 i 1/4 szklanki maślanki, 2 łyżeczkami cukru, 2 łyżeczkami sody, szczyptą soli, 1 jajkiem i 2 łyżkami oleju. Odstaw na kilka minut. Ciasto wykładaj łyżką na rozgrzaną suchą patelnię. Smaż z obu stron na złoty kolor.

Show

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 25 dag kaszy jaglanej, 1 cukinia, po 1 czerwonej i żółtej papryce, 1 puszka pomidorów krojonych, 600 ml bulionu warzywnego, 150 ml białego wytrawnego wina, 7 dag startego... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.