Reklama
  • Środa, 18 lipca 2012

    Przepisy ze słonecznej Toskanii!

Nawet jeśli uda ci się tego lata wyjechać do Toskanii, możesz rozkoszować się najlepszymi przysmakami tamtejszej kuchni!

Zdjęcie

Toskańskie nóżki z kurczaka /Smacznego
Toskańskie nóżki z kurczaka
/Smacznego

Toskańskie nóżki z kurczaka

Składniki na 6 porcji:

  • 6 nóżek z kurczaka
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 6 gałązek oregano
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 400 g śmietany
 Przygotowanie:

Reklama

Mięso doprawić solą i pieprzem i skropić 2 łyżkami oliwy. Ułożyć w brytfannie i piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez ok. 1 godzinę. Grzyby oczyścić i poprzekrawać na pół. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kosteczkę. Z ziół oberwać listki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i smażyć na nim cebulę przez 6 minut, po 4 minutach dodać pieczarki, czosnek i zioła. Wmieszać przecier pomidorowy, a po chwili śmietanę, zagotować. Nóżki polać sosem grzybowym po 30 minutach pieczenia. Gotowe danie podawać z pieczywem, dekorować rozmarynem i oregano.

 

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki:  2 gęsie udka (może być też pierś), łyżka mąki, cebula,  ząbek czosnku, 2 łyżki roztopionego gęsiego tłuszczu, mała czerwona kapusta, 2 kwaśne jabłka, pół szklanki wytrawnego wina lub... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.