Reklama
  • Poniedziałek, 30 listopada 2009 (14:39)

    Przysmaki z Południowego Tyrolu

Tak jak wszyscy Włosi, tak samo mieszkańcy Południowego Tyrolu bardzo poważnie podchodzą do kultury jedzenia. Kuchnia Południowego Tyrolu w wyjątkowy sposób łączy i odzwierciedla różnorodność smaków włoskich, tyrolskich i ladyńskich.

Zdjęcie

fot. Südtirol Marketing /materiały prasowe
fot. Südtirol Marketing
/materiały prasowe
W rezultacie tą alpejsko-śródziemnomorską różnorodność widać w menu miejscowych restauracji, gdzie wszystkim posiłkom towarzyszy serdeczna atmosfera, niezależnie czy jest to przytulne górskie schronisko czy elegancka restauracja.

Tradycyjne potrawy

Reklama

Mieszanka smaków włoskich i alpejskich, którą tworzą lokalne przysmaki, to m.in. "Schlutzkrapfen" (pierożki ravioli z serem i szpinakiem), kiszona kapusta, pierogi (z chlebem i speckiem lub ze szpinakiem z masłem lub serem), pieczona dziczyzna z polentą (typową włoską przyprawą z mąki kukurydzianej), czerwona kapusta, gulasz, mięsa wędzone (speck) oraz zupa winna i dania z makaronu. Wśród deserów znajdziemy ciastka z owocami, np. strudel z jabłkami lub gruszkami, orzechami i rodzynkami.

Jabłka, winogrona i kasztany

Długi i bujny okres wegetacji w Południowym Tyrolu sprawia, że ten region może poszczycić się uprawami jabłek, winogron oraz kasztanów. Pokrywa on jedną dziesiątą całkowitej produkcji jabłek na świecie.

5 gwiazdek Michelin

Z 14 restauracji w Południowym Tyrolu, którym przyznano w sumie 15 gwiazdek Michelin, trzy leżą w dolinie Alta Badia. Norbertowi Niederkofler kolejną gwiazdkę Michalin przyznano w roku 2007, nagradzając jego restaurację St Hubertus mieszczącą się w miejscowości San Cassiano. We wszystkich restauracjach turystów czeka połączenie kuchni włoskiej i alpejskiej.

Prestiżowy przewodnik Michelin na rok 2009 wyróżnił najlepsze restauracje Południowego Tyrolu łącznie 15 gwiazdkami. Nowymi członkami kadry elitarnych szefów kuchni Południowego Tyrolu zostali Wolfgang Kerschbaumer z restauracji La Passion w Vandoies di Sopra/Obervintl, Peter Girtler z hotelu Stafler w Mules/Mauls oraz Heinrich Schneider z restauracji Berghotel Gourmet Restaurant Auener Hof w dolinie Val Sarentino/Sarntal.

Przewodnik stwierdził, że wszystkie restauracje nagrodzone w zeszłym roku zachowały wysokie standardy niezbędne, aby znaleźć się w zaszczytnym gronie wyróżnionych. Alta Badia nadal pozostaje w czołówce, mogąc poszczycić się 3 gwiazdkami przyznanymi 2 restauracjom. Zaraz za nią plasuje się małe miasteczko Vandoies di Sopra w dolinie Val Pusteria/Pustertal, w którym znajdują się dwie 2-gwiazdkowe restauracje. 14 restauracji Południowego Tyrolu wyróżnionych przez Michelin, rozrzucone są w całym regionie i stanowią o wyjątkowości wyśmienitej kuchni alpejskiej na najwyższym, międzynarodowym poziomie. Ponadto, Południowy Tyrol może poszczycić się najgęstszą siecią restauracji posiadających gwiazdki Michelin w całej Europie, biorąc pod uwagę niewielki obszar, jaki zajmuje ten region.

Trzy kieliszki wina

Ci z państwa, którzy nie gardzą dobrym winem, zgodzą się z faktem, że Południowy Tyrol ma dużo do zaoferowania w tej dziedzinie. Jest to jeden z najmniejszych regionów Włoch produkujących wino - produkcja to zaledwie 0,7 proc. włoskich win. Godne uwagi jest jednak to, że 98 proc. win jest produkowanych zgodnie z surowymi wymogami DOC (Denominazione di Origine Controllata, podobnymi do francuskiego Appellation Controlée).

"Trzy kieliszki" (wł. "Tre Bicchieri") to nagroda przyznawana przez prestiżowy włoski przewodnik win "I vini d'Italia", wydawany przez Gambero Rosso oraz organizację Slow Food. W 2009 roku nagrodę przyznano 26 rodzajom win z Południowego Tyrolu. Sędziowie zdecydowali, że lokalne wina Południowego Tyrolu takie jak Lagrein, Gewürztraminer i Vernatsch są godne szczególnej uwagi. Na liście znajdziemy również takie wina jak Riesling, Pinot Blanc, Sauvignon Blanc oraz wina deserowe. Pomimo, że Południowy Tyrol może się poszczycić jedynie skromnymi 5 0000 ha upraw i produkuje jedynie 350000 hektolitrów (4,7 mln butelek) wina rocznie, prowincja ta posiada ponad 7 proc. win nagradzanych "Trzema kieliszkami".

Nasiona winogron, znalezione w warstwie ziemi pochodzącej z epoki żelaza, świadczą o liczącej ponad 300 lat tradycji hodowli wina w Południowym Tyrolu. Dziś region ten oferuje szeroki wybór gatunków imponujących win, począwszy od mocnych czerwonych win z winogron kwitnących w gorących, dolnych partiach winnic, aż do eleganckich białych win, które przeważnie kojarzą się w Europą Północną.

Ta unikalna różnorodność wynika z geograficznego usytuowania Południowego Tyrolu. Położenie sprawia, że większość zboczy jest skierowana na południe, a ich wysokości są różne - od gorących dolin do chłodnych stoków sięgających 1000 m. Środkowy grzbiet Alp jest barierą chroniącą przed zimnym frontem atlantyckim. Pozwala to ciepłemu powietrzu wypełnić doliny zarówno latem jak i jesienią. W rzeczywistości Południowy Tyrol to ponad 300 słonecznych dni w roku. Ten wyjątkowo ciepły klimat połączony z dostatkiem świeżego powietrza, krystalicznie czystą wodą i ziemią bogatą w sole mineralne, a chłodne noce gwarantują optymalne warunki do produkcji wyjątkowo dobrego wina.

Jedynie mała cześć obszaru Południowego Tyrolu może być wykorzystana do celów rolniczych: jedna dziesiąta leży na wysokości poniżej 800 m n.p.m. To tutaj, w niższych częściach gór i w poprzek falistych wzgórz upstrzonych zamkami i fortecami, rośnie 20 odmian winogron na 12350 akrach winnic produkujących 35 mln litrów wina rocznie. Dodatkowym plusem jest fakt, że dzięki temu, że zbocza są tak strome, wszystkie południowotyrolskie winogrona są zbierane ręcznie.

Źródło: Südtirol Marketing

materiały prasowe

Zobacz również

  • Składniki: 1 cebula, 4 pomidory, 1 kawałek (ok. 1,5 cm) korzenia chrzanu, sól, pieprz, cukier, trochę soku z cytryny, 4 łyżki oliwy, 4 kotlety wieprzowe (np. z karkówki), 3 łyżki oleju, 80 dag... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.