Reklama
  • Piątek, 10 sierpnia 2012

    Pstrąg po szwarcwaldzku - w 45 minut

W winnym sosie.

Zdjęcie

Pstrąg po szwarcwaldzku /Smacznego
Pstrąg po szwarcwaldzku
/Smacznego

Składniki:

  •  4 pstrągi
  • sól
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 150 g szalotek
  • 250 g pieczarek
  • 1 cytryna
  • biały pieprz
  • ¾ l białego wina musującego
  • 750 g ziemniaków
  • 50 g masła
  • czubata łyżeczka mąki
  • 200 g śmietany kremówki
  • pół pęczka pietruszki

 Przygotowanie:

Reklama

Pstrągi posolić (również wewnątrz), skropić sokiem z cytryny  i ułożyć w formie aluminiowej. Szalotki pokroić w cienkie krążki. Grzyby oczyścić i pokroić w plasterki. Cytrynę pokroić w plasterki. Plastry cytryny włożyć do brzucha ryby. Szalotki i grzyby ułożyć na wierzchu. Doprawić pieprzem, wlać wino musujące, aby ryby były niemal w całości przykryte. Piec w 200 st. przez 15-20 minut. Ryba jest gotowa, kiedy z łatwością można wyjąć górną płetwę.

 Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.

Ryby ostrożnie wyjąć z sosu. Trzymać w cieple.

25 g masła i mąkę wymieszać widelcem. Sos jeszcze raz zagotować, dodać masło z mąką i gotować jeszcze 2-3 minuty. Dodać śmietanę. Doprawić solą i pieprzem.

 Ziemniaki odcedzić, odparować. Natkę pietruszki drobno pokroić. 25 g masła roztopić na patelni. Przesmażyć ziemniaki, dodać natkę. Pstrąga serwować z sosem i ziemniakami. Dekorować natką pietruszki.

Czas przygotowania: 45 minut

Jedna porcja zawiera: 2810 kJ/671 kcal

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 80 dag żeberek, 80 dag ziemniaków, 1 duży seler, 3 czerwone cebule, 2 łyżki posiekanych ziół (np. rozmarynu, natki, tymianku), 1/2 szkl. mąki pszennej, olej, 400 ml bulionu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.