Reklama
  • Poniedziałek, 21 marca 2016 (13:05)

    Rolada cielęca z pomarańczą

Składniki na 6 porcji: ■ 70 dag cielęciny ■ 2 pomarańcze ■ 3 ząbki czosnku ■ świeżo mielona sól morska ■ świeżo mielony kolorowy pieprz ■ majeranek ■ cynamon ■ 10 goździków ■ łyżka miodu ■ pół szklanki białego wina ■ olej; dekoracja: ■ natka pietruszki ■ pomarańcza

Reklama

Przyrządzanie:

➊ Mięso umyj i osusz. Tak przygotowane natnij, by powstał płat.

➋ Natrzyj cielęcinę przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Włóż do dużego naczynia, zakryj folią spożywczą i wstaw na kilka godzin do lodówki.

➌ Pomarańczę sparz wrzątkiem, zalej zimną wodą i obierz ze skóry. Odkrój białe błonki, po czym potnij ją w plastry. Ułóż je na rozłożonym płacie mięsa i oprósz równo cynamonem. Całość zwiń mocno, tworząc zgrabną roladę i obwiąż sznurkiem.

➍ Przełóż cielęcinę do dużego naczynia żaroodpornego. Polej miodem wymieszanym z olejem i posyp majerankiem, solą oraz goździkami.

➎ Gotową roladę umieść w piekarniku rozgrzanym do 180°C i trzymaj około 1,5 godziny. W trakcie pieczenia polewaj mięso winem oraz wytworzonym z niego sosem.

➏ Danie podawaj obłożone plasterkami pomarańczy i natką.

➜ Przygotowanie: 60 min ➜ Stopień trudności: średnie ➜ Kalorie: 280

Super TV
Więcej na temat:rolada | danie | Lorie | Goto | pomarańcze | pomarańcza

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: Ciasto ziemniaczane: 10 dużych surowych ziemniaków • 3 duże ugotowane ziemniaki sól • pieprz. Farsz mięsny: 70 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego (surowe, gotowane lub... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.