Reklama
  • Środa, 25 stycznia (13:00)

    Roladki cielęce pod beszamelem

1 pęczek majeranku, sól, 15 dag wątrobianki, 250 ml tłustego mleka, 8 cienkich kotletów cielęcych (po 8 dag każdy), 1 kg porów, 2 łyżki oleju, 1 łyżka klarowanego masła, 1 łyżka mąki, sok z cytryny, 125 ml bulionu warzywnego.

Reklama

PRZYGOTOWANIE: ok. 45 minut

1 Majeranek opłukać, osuszyć, odłożyć trochę do dekoracji, resztę posiekać. Wątrobiankę utrzeć z 4 łyżkami mleka, dodać połowę majeranku. Przyprawić na pikantnie pieprzem. Kotlety cielęce opłukać, osuszyć, posypać solą i pieprzem. Posmarować farszem z wątrobianki, zostawiając wolne brzegi.

Płaty mięsa zrolować, spiąć wykałaczkami. Na patelni rozgrzać olej. Włożyć roladki, zrumienić je na dużym płomieniu ze wszystkich stron. Zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze 10 minut.

2 Pory oczyścić, opłukać, pokroić w grubsze plasterki. W garnku stopić masło. Oprószyć je mąką, krótko zasmażyć. Wlać resztę zimnego mleka i bulion. Mieszając, gotować jeszcze chwilę. Dodać pory i gotować, aż sos beszamelowy zacznie gęstnieć.

Pod koniec przyprawić go pieprzem, solą i łyżeczką soku z cytryny, dodać pozostały posiekany majeranek. Roladki udekorować odłożonym majerankiem. Serwować z beszamelem.

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: Ciasto ziemniaczane: 10 dużych surowych ziemniaków • 3 duże ugotowane ziemniaki sól • pieprz. Farsz mięsny: 70 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego (surowe, gotowane lub... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.