Reklama
  • Czwartek, 10 marca (14:05)

    Roladki z zapiekanką ziemniaczaną

Składniki na 2 porcje: 4 małe kotlety np. cielęce lub wieprzowe, 2-3 łyżki sera koziego, 4 suszone pomidory w oleju, 2-3 łyżki mąki pszennej, 150 ml białego wina, 250 ml bulionu warzywnego, 4 ziemniaki, 2 szklanki mleka, 10 dag startego sera żółtego, 2 jajka, 2 łyżki śmietanki kremówki 30 proc., 2 ząbki czosnku, 1- 2 łyżeczki masła, 2 łyżki oleju, szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz

Reklama

Przygotowanie:

1. Umyte mięso przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij tłuczkiem. Oprósz solą oraz pieprzem. Każdy kawałek posmaruj serem i ułóż pokrojone w paski suszone pomidory. Zwiń, formując roladki, zepnij wykałaczką lub zwiąż bawełnianą nicią. Roladki obtocz w mące.

2. W rondlu rozgrzej olej. Włóż mięso, obsmaż z każdej strony na rumiano. Wlej wino, zagotuj. Następnie wlej bulion, podgrzewaj. Gdy całość zacznie wrzeć, zmniejsz ogień, rondel przykryj pokrywką. Mięso duś 45-60 min aż będzie miękkie.

3. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w bardzo cienkie plasterki. Wrzuć je do garnka z mlekiem, gotuj ok. 10 min – muszą pozostać lekko twardawe. Do miski wbij jajka, rozmąć. Dodaj ¾  startego  sera, śmietankę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką.

Żaroodporne naczynie posmaruj masłem. Układaj warstwami plastry ziemniaków oraz masę serowo-jajeczną aż do wyczerpania składników. Piecz 30- -40 min w temperaturze 180°C. Na 10 min przed końcem pieczenia posyp wierzch pozostałym startym serem.

Przygotowanie: 90 minut. Porcja: 750 kilokalorii.

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: tuszka królika, 2 gałązki tymianku, 2 gałązki rozmarynu, 3 duże cebule, pół szklanki oliwy lub oleju, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki ostrej musztardy, sól, pieprz, pół szklanki białego... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.