Reklama
  • Poniedziałek, 30 stycznia (08:00)

    Rumiane gęsie kieszonki

Składniki na 4 porcje: 4 piersi z gęsi (ze skórką), 1 cebula, 1 gruszka, 1/2 pęczka majeranku, 10 dag sera gorgonzola, 200 ml bulionu drobiowego, 50 ml soku z granatu, ziarenka z 1/2 owocu granatu, sól, pieprz, cynamon, 2 łyżki oleju słonecznikowego.

Reklama

1. Cebulę obierz, drobno posiekaj. Gruszkę umyj, wytrzyj, rozetnij i usuń gniazdo nasienne. Miąższ pokrój w małą kosteczkę. Cebulę oraz gruszkę wymieszaj z serem. Dodaj opłukany i posiekany majeranek oraz sól i pieprz do smaku.

2. Piersi gęsi umyj, osusz. Każdą natnij wzdłuż dłuższego boku tak, by powstały kieszonki. Mięso oprósz ze wszystkich stron solą i pieprzem oraz cynamonem. Kieszenie napełnij farszem serowo-gruszkowym i zepnij wykałaczkami. Na patelni rozgrzej olej (niezbyt mocno).

Ułóż na nim faszerowane piersi (skórą do dołu) i smaż 4 min. Następnie przewróć je na drugą stronę i smaż jeszcze 2 min.

3. Mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym. Podlej bulionem i sokiem z granatu. Piecz ok. 1 godz. w 170 st. 10 min przed końcem danie posyp ziarenkami granatu.

Smakowity dodatek

Mieszankę sałat połącz z karmelizowaną gruszką, suszonymi pomidorami i orzechami. Skrop winegretem.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 2 marchewki, 2 szklanki kuskusu, 1 łyżka masła, 1-2 ząbki czosnku, sól, 2 cebule, 1 cukinia, 1 żółta papryka, olej, pieprz, 2 pomidory, suszone zioła prowansalskie, świeża bazylia więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.