Reklama
  • Piątek, 14 stycznia 2011 (09:48)

    Ryba z patelni po hambursku z boczkiem

Klasyczne danie z kuchni niemieckiej.

Zdjęcie

Ryba z patelni po hambursku /Smacznego
Ryba z patelni po hambursku
/Smacznego

Składniki:

- 750 g ziemniaków,

- 500 g dorsza,

Reklama

- 2-3 łyżki soku z cytryny,

- sól,

- 4 łyżki masła,

- cebula,

- 75 g wędzonego boczku,

- 2 łyżki ostrej musztardy,

- 200 g śmietany,

- pęczek pietruszki,

- 4 korniszony,

- pieprz

Przygotowanie:

Umyte ziemniaki gotować przez 20 minut (w mundurkach), odcedzić i obrać. Rybę skropić cytryną i nasolić. Na patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu i obsmażać rybę po 3-5 minut z każdej strony. Cebulę pokroić w cienkie krążki, boczek w drobną kostkę, ziemniaki w plasterki. Łyżkę tłuszczu rozgrzać na dużej patelni, wysmażyć boczek, dodać plasterki ziemniaków i smażyć przez 10 minut. Rybę pokroić na wygodne do jedzenia kawałki. Ziemniaki przesunąć na brzeg patelni, w razie potrzeby dodać tłuszczu i przesmażyć cebulę, a następnie dodać rybę, wszystko zmieszać z ziemniakami. Musztardę wymieszać ze śmietaną, wlać do patelni. Przykryć i pozwolić, aby doszło przez 5-10 minut. Posolić, popieprzyć. Dodać pokrojone w plasterki korniszony, posypać posiekaną zieloną pietruszką.

Smacznego

Zobacz również

  • Wzmacnia serce, zwalcza bakterie, koi nerwy. Dlatego można mu wybaczyć, że jest kaloryczny. Zamiast wyjadać go łyżkami, dodaj do wytrawnych przysmaków lub zrób miodowy syrop. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.