Reklama
  • Piątek, 14 stycznia 2011 (09:48)

    Ryba z patelni po hambursku z boczkiem

Klasyczne danie z kuchni niemieckiej.

Zdjęcie

Ryba z patelni po hambursku /Smacznego
Ryba z patelni po hambursku
/Smacznego

Składniki:

- 750 g ziemniaków,

- 500 g dorsza,

Reklama

- 2-3 łyżki soku z cytryny,

- sól,

- 4 łyżki masła,

- cebula,

- 75 g wędzonego boczku,

- 2 łyżki ostrej musztardy,

- 200 g śmietany,

- pęczek pietruszki,

- 4 korniszony,

- pieprz

Przygotowanie:

Umyte ziemniaki gotować przez 20 minut (w mundurkach), odcedzić i obrać. Rybę skropić cytryną i nasolić. Na patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu i obsmażać rybę po 3-5 minut z każdej strony. Cebulę pokroić w cienkie krążki, boczek w drobną kostkę, ziemniaki w plasterki. Łyżkę tłuszczu rozgrzać na dużej patelni, wysmażyć boczek, dodać plasterki ziemniaków i smażyć przez 10 minut. Rybę pokroić na wygodne do jedzenia kawałki. Ziemniaki przesunąć na brzeg patelni, w razie potrzeby dodać tłuszczu i przesmażyć cebulę, a następnie dodać rybę, wszystko zmieszać z ziemniakami. Musztardę wymieszać ze śmietaną, wlać do patelni. Przykryć i pozwolić, aby doszło przez 5-10 minut. Posolić, popieprzyć. Dodać pokrojone w plasterki korniszony, posypać posiekaną zieloną pietruszką.

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki: 1 cebula, 4 pomidory, 1 kawałek (ok. 1,5 cm) korzenia chrzanu, sól, pieprz, cukier, trochę soku z cytryny, 4 łyżki oliwy, 4 kotlety wieprzowe (np. z karkówki), 3 łyżki oleju, 80 dag... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.