Reklama
  • Wtorek, 3 sierpnia 2010 (17:27)

    Saksońska zupa ziemniaczana - w 50 minut

Aromatyczna i pyszna.

Zdjęcie

Saksońska zupa ziemniaczana /Smacznego
Saksońska zupa ziemniaczana
/Smacznego

Składniki na 4 osoby:

- pęczek włoszczyzny,

- 500 g ziemniaków,

Reklama

- cebula,

- 2 ząbki czosnku,

- 100 g bekonu,

- łyżka smalcu,

- listek laurowy,

- suszony majeranek,

- litr bulionu,

- 3 gałązki pietruszki,

- sól pieprz gałka muszkatołowa,

- 4 łyżki kwaśnej śmietany

Przygotowanie:

Włoszczyznę (korzeń pietruszki, marchewkę, seler) oraz ziemniaki umyć obrać i pokroić na grube kostki (lub krążki). Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę. Bekon pokroić w paski i usmażyć na smalcu, aby był chrupki, a następnie odłożyć. W pozostałym tłuszczu dusić przygotowane warzywa przez ok 5 minut. Zalać bulionem, doprawić majerankiem i liściem laurowym. Gotować przez ok 20 minut. Wyjąć listek laurowy, a zupę zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Rozlać do talerzy. Do każdego talerza dodać po łyżce śmietany oraz uprażony bekon. Posypać posiekaną zieloną pietruszką.

Czas przygotowania: 50 minut

Jedna porcja zawiera: 1130 kJ/270 kcal

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: • 70 dag mielonej jagnięciny • po łyżeczce kurkumy, mielonych nasion kolendry i płatków chili • sól • pieprz • 3 ząbki czosnku • duża czerwona cebula • oliwa. Sos: • 35... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.