Reklama
  • Środa, 16 listopada 2016 (11:05)

    Smażone sajgonki

Składniki na 4 porcje: 10 dag makaronu ryżowego, 15 dag ogórka, 15 dag białej rzodkwi, czerwona papryka, marchewka, 12 płatów papieru ryżowego na sajgonki, 25 dag mielonej wieprzowiny, łyżeczka jasnego sosu sojowego, łyżeczka ciemnego sosu sojowego, papryczka chili , 10 gałązek kolendry, czerwona cebula, 30 dag kapusty, 10 dag kiełków bambusowych w słonej zalewie, olej. Sos: 8 łyżek słodkiego sosu chili, 8 łyżek sosu sojowego, sok z 1 limonki.

Reklama

Mięso włóż do miski, dopraw obydwoma sosami sojowymi. Dodaj drobno pokrojoną papryczkę chili i listki kolendry. Całość wymieszaj. Makaron ryżowy zalej szklanką zimnej wody i poczekaj, aż nasiąknie.

W tym czasie oczyść warzywa i pokrój je w cienkie paseczki. Marchewkę podgotuj w osolonym wrzątku i schłódź. Wymieszaj z mięsem i podsmaż na oleju.

Papier ryżowy mocz przez 10 sekund w ciepłej wodzie. Następie wyjmij i równo rozłóż na desce do krojenia mięsa. Na środku każdego placka połóż trochę kapusty, parę kawałków czerwonej cebuli, kiełków bambusowych i około 4 łyżek mięsa. Krawędzie placka złóż do środka i ciasno zwiń w roladki.

W głębokiej patelni rozgrzej olej. Kolejno układaj sajgonki. Smaż na złoty kolor. Każdą następną roladkę dokładaj po minucie smażenia ostatniej sajgonki, aby się nie posklejały. Następnie wyjmij i odsącz tłuszcz na papierowym ręczniku. Danie podawaj z sosem sojowym wymieszanym ze słodkim sosem chili i sokiem z limonki.

Na żywo

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: Ciasto ziemniaczane: 10 dużych surowych ziemniaków • 3 duże ugotowane ziemniaki sól • pieprz. Farsz mięsny: 70 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego (surowe, gotowane lub... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.