Reklama
  • Piątek, 21 października 2011 (15:31)

    Spreewaldzka zupa ziemniaczana - w 105 minut

Idealna na jesień.

Zdjęcie

Spreewaldzka zupa ziemniaczana /Smacznego
Spreewaldzka zupa ziemniaczana
/Smacznego

Składniki na 4 porcje:

- 500 g peklowanego i lekko wędzonego schabu,

- pęczek włoszczyzny,

Reklama

- 10 g mieszanych grzybów suszonych,

- 1 kg ziemniaków,

- 125 g ogórków konserwowych,

- 100 g wędzonego boczku,

- 1 cebula,

- 3 łyżeczki bulionu warzywnego,

- ew. kilka kropli oleju lnianego

Przygotowanie:

Włoszczyznę pokroić na duże kawałki i razem z mięsem umieścić w garnku, zalać 1,5 l wody. Zagotować i gotować ok. 45 minut. Grzyby namoczyć w 120 ml gorącej wody przez ok półgodziny. Ziemniaki obrać i pokroić w grubą kostkę. Mięso wyjąć, wywar przecedzić. Ziemniaki włożyć do wywaru i gotować 30 minut pod przykryciem. Ze schabu wyciąć kość. Ugotowane mięso i warzywa pokroić w kostkę. Ogórki i cebulę pokroić w kostkę, grzyby drobno pokroić (wodę, w której były namaczane zachować). Boczek pokroić w paseczki i usmażyć na patelni na chrupko, dodać cebulę, przesmażyć.

Wodę spod grzybów wlać do ziemniaków. Ziemniaki w rosole rozgnieść (nie miksować!). Zupę zagotować. Doprawić solą, pieprzem bulionem instant. Dodać schab, warzywa i grzyby i gotować 2-3 minuty. Dodać boczek z cebulką i ogórki. Ewentualnie dodać kilka kropli oleju lnianego.

Czas przygotowania: 105 minut

Jedna porcja zawiera 2140 kJ/511 kcal

Wypróbuj też: Saksońską zupę ziemniaczaną!

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki na 8 porcji: ● kilogram cielęciny ● łyżka soku z cytryny ● sól ● pieprz ● po łyżce mąki i oliwy ● 2 łyżki masła ● pół szklanki białego wina; farsz: ● 30 dag zielonych szparagów ● cebula... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.