Reklama
  • Środa, 5 kwietnia (13:05)

    Śródziemnomorska jarska patelnia

Składniki: 2 marchewki, 2 szklanki kuskusu, 1 łyżka masła, 1-2 ząbki czosnku, sól, 2 cebule, 1 cukinia, 1 żółta papryka, olej, pieprz, 2 pomidory, suszone zioła prowansalskie, świeża bazylia

1. Marchewki oczyść, wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 2-3 minuty. Wyjmij, osącz, pokrój w kostkę lub grubsze półplasterki.

Reklama

2. Kuskus wsyp do mi- ski, zalej wrzątkiem. Woda powinna sięgać centymetr powyżej powierzchni kaszki. Dodaj sporą szczyptę soli oraz masło, wymieszaj starannie widelcem. Odstaw do napęcznienia.

3. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do kaszy, wymieszaj. Obierz i poszatkuj cebule. Cukinię wyszoruj, pozostaw ze skórką, pokrój na kawałki. Paprykę umyj, pozbaw nasion. Miąższ pokrój w dużą kostkę.

4. Pomidory umyj, po- krój na ćwiartki lub ósemki. Jeśli chcesz, możesz je wcześniej sparzyć, przelać zimną wodą i obrać ze skórki.

5. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, przesmaż na złoty kolor. Dodaj zblanszowaną marchewkę, cukinię i paprykę. Smaż, mieszając, 5 minut. Kus kus przemieszaj widelcem, wsyp na patelnię. Dodaj pomidory. Ogrzewaj chwilę, mieszając. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Udekoruj bazylią.

4 porcje, czas ok. 35 min; porcja – 260 kcal, cena 2,50 zł.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: Ciasto ziemniaczane: 10 dużych surowych ziemniaków • 3 duże ugotowane ziemniaki sól • pieprz. Farsz mięsny: 70 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego (surowe, gotowane lub... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.