Reklama
  • Sobota, 11 lutego 2012 (00:00)

    Szwedzka zapiekanka ziemniaczana

Prosta, niedroga i smaczna.

Zdjęcie

Szwedzka zapiekanka ziemniaczana /Smacznego
Szwedzka zapiekanka ziemniaczana
/Smacznego

  Składniki:

  • 8 ziemniaków
  • 125 ml bulionu
  • 125 g śmietany
  • 3 kromki chleba tostowego
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 4 gałązki tymianku
  • 50 g szynki
  • pieprz
  • 40 g masła
  • sól morska do posypania
 Przygotowanie:

Reklama

Ziemniaki dobrze wyszorować i wytrzeć do sucha. Kolejno układać na dużej łyżce i nacinać ostrym nożem aż do brzegu łyżki. Bulion wymieszać ze śmietaną i wlać do formy. Ułożyć w niej ziemniaki i piec 40-45 minut w temp. 200 st. C. Chleb tostowy pokruszyć, szynkę pokroić w kostkę, zioła posiekać. Tak przygotowane składniki wymieszać, doprawić pieprzem i połączyć z roztopionym masłem. Mieszanką polać zapiekankę 15 minut przed końcem pieczenia.


Czas przygotowania: 60 minut

Jedna porcja zawiera: 1840 kJ/439 kcal


Smacznego

Zobacz również

  • Składniki: 6 udek confit z kaczki (udek długo duszonych lub pieczonych w niskiej temp.), 50 dag zielonego groszku, 2 ząbki czosnku, pieprz, 12 dymek, 15 dag masła, kilka liści laurowych, sól,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.