Reklama
  • Poniedziałek, 29 września 2014 (11:05)

    Tajski makaron z krewetkami

Składniki na 6 porcji: 40 dag makaronu jajecznego, 2 dag suszonych grzybów shitake, sól, 1 marchew, 2 dymki, chili, 3 ząbki czosnku, 4 łyżki oleju, 30 dag krewetek, kiełki, słodki sos chili i sos sojowy, ocet ryżowy, imbir.

czas ok. 50 min; porcja – 390 kcal, cena 2,50 zł

Reklama

1 Makaron jajeczny (tajski) wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj według przepisu na opakowaniu. Osącz na sicie. Grzyby namocz, obgotuj we wrzątku.

2 Marchewkę oraz dymki oczyść, drobno posiekaj. Papryczkę chili rozkrój, pozbaw pestek, pokrój w krążki. Czosnek obierz i posiekaj. Krewetki umyj, pozbaw pancerzy.

3 W woku rozgrzej olej. Przesmaż czosnek z chili, dodaj osączone i pokrojone na kawałki grzyby, marchew i dymkę. Wrzuć krewetki, smaż na dużym ogniu 5 min.

4 Dodaj makaron, smaż jeszcze 2 minuty. Dopraw sosem chili, sosem sojowym i octem ryżowym. Posyp kiełkami i startym imbirem.

Zdjęcie

/Arch./Wawa
/Arch./Wawa

Świat kobiety
Więcej na temat:makaron | tajski | z | makarony

Zobacz również

  • • 1 opakowanie ryżowego makaronu (najlepiej wstążki) • 200 g tygrysich krewetek • 1/2 żółtej i 1/2 czerwonej papryki • 1 pęczek szczypiorku • 2 łyżki sosu sojowego • sól więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.