Reklama
  • Poniedziałek, 29 września 2014 (11:05)

    Tajski makaron z krewetkami

Składniki na 6 porcji: 40 dag makaronu jajecznego, 2 dag suszonych grzybów shitake, sól, 1 marchew, 2 dymki, chili, 3 ząbki czosnku, 4 łyżki oleju, 30 dag krewetek, kiełki, słodki sos chili i sos sojowy, ocet ryżowy, imbir.

czas ok. 50 min; porcja – 390 kcal, cena 2,50 zł

Reklama

1 Makaron jajeczny (tajski) wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj według przepisu na opakowaniu. Osącz na sicie. Grzyby namocz, obgotuj we wrzątku.

2 Marchewkę oraz dymki oczyść, drobno posiekaj. Papryczkę chili rozkrój, pozbaw pestek, pokrój w krążki. Czosnek obierz i posiekaj. Krewetki umyj, pozbaw pancerzy.

3 W woku rozgrzej olej. Przesmaż czosnek z chili, dodaj osączone i pokrojone na kawałki grzyby, marchew i dymkę. Wrzuć krewetki, smaż na dużym ogniu 5 min.

4 Dodaj makaron, smaż jeszcze 2 minuty. Dopraw sosem chili, sosem sojowym i octem ryżowym. Posyp kiełkami i startym imbirem.

Zdjęcie

/Arch./Wawa
/Arch./Wawa

Świat kobiety
Więcej na temat:makaron | tajski | z | makarony

Zobacz również

  • Wzmacnia serce, zwalcza bakterie, koi nerwy. Dlatego można mu wybaczyć, że jest kaloryczny. Zamiast wyjadać go łyżkami, dodaj do wytrawnych przysmaków lub zrób miodowy syrop. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.