Reklama
  • Czwartek, 5 stycznia (15:00)

    Udka gęsi na kopytkach

Składniki na 6 porcji: Mięso: 6 udek z gęsi, 60 dag pomidorków cherry, 2 cukinie , po 1 cebuli i czosnku (cała główka), sól morska, pieprz świeżo mielony, kilka gałązek rozmarynu, oliwa. Kopytka: 1,3 kg ugotowanych i wystudzonych ziemniaków, 30 dag mąki, 2 jajka, sól.

Reklama

Przygotowanie: ok. 270 minut

1. Udka oczyścić z resztek pierza, umyć, naciąć nożem, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem wymieszanym z solą i pieprzem, odstawić na noc do lodówki. Rozłożyć w brytfance wyłożonej pokrojoną cukinią, cebulą, rozmarynem i pomidorkami.

2. Gęsinę piec 3-4 godz. w temp. ok. 150º C, przekręcając udka na drugą stronę w połowie pieczenia. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dobrze wyrobić z mąką, jajkami i solą. Ciasto podzielić na 3 części, z każdej uformować wałek.

3. Wałki ciasta ciąć pod skosem nożem. Kopytka wrzucać na dobrze osolony wrzątek (można dolać łyżkę oleju, żeby się nie skleiły). Gotować partiami po ok. 2-3 minuty od wypłynięcia, wyjmować delikatnie dużą łyżką cedzakową. Podawać z udkami.

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 20 dag kaszy jaglanej, 30 dag fileta z łososia, 12 krewetek oczyszczonych, 35 dag brokułów, 20 dag marchewki, 650 ml bul- ionu warzywnego, 2 dymki ze szczypiorkiem, 15 dag... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.