Reklama
  • Czwartek, 5 stycznia 2017 (15:00)

    Udka gęsi z warzywami

Składniki na 4 porcje: 4 udka z gęsi, 2 duże marchewki, 4 duże cebule, 1 pietruszka (korzeń), 100 ml bulionu z gęsi (lub drobiowego z kostki), 1/2 główki białej kapusty, sól morska, pieprz świeżo mielony, majeranek, kilka gałązek natki pietruszki, olej do smażenia.

Reklama

1. Udka umyć, osuszyć, oczyścić, skórę ponacinać nożem – delikatnie, by nie uszkodzić mięsa, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem roztartym z solą i majerankiem, odstawić na noc do lodówki.

2. Zamarynowane udka obsmażyć na patelni na kilku łyżkach oleju.

3. Warzywa oczyścić, marchew pokroić w krążki, cebulę w talarki. Kapustę drobno posiekać, a pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Brytfankę wysmarować olejem, rozłożyć warzywa, udka, podlać bulionem, zamknąć pokrywę, piec ok. 4 godz. w temp. 150ºC. Przed podaniem posypać posiekaną natką.

Nasza rada

Po dwóch godzinach pieczenia obróć brytfanką o 180º. To da ci gwarancję, że mięso jest równomiernie upieczone.

Przygotowanie: ok. 260 minut

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 20 dag kaszy jaglanej, 30 dag fileta z łososia, 12 krewetek oczyszczonych, 35 dag brokułów, 20 dag marchewki, 650 ml bul- ionu warzywnego, 2 dymki ze szczypiorkiem, 15 dag... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.