Reklama
  • Czwartek, 19 grudnia 2013 (11:05)

    Udziec z dzika

Składniki na 4 porcje: 800 g udźca z dzika, sól, mielony czarny pieprz, 2 łyżki oleju, 4 liście laurowe, 4 ziarna jałowca, 2 łyżki masła, 1 łyżka gładkiej mąki, 500 g świeżych grzybów leśnych

Przygotowanie: Mięso oczyść, opłucz i osusz. Wetrzyj sól, pieprz i obsmaż ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Potem przenieś z wypieczonym sosem do brytfanny. Dodaj liść laurowy, tłuczony jałowiec, masło i przykryj.

Reklama

Mięso wstaw do nagrzanego piekarnika i w 180 st. C piecz przez 50-60 minut. Podczas pieczenia podlewaj wodą i polewaj wypieczonym sosem.

Gdy mięso będzie miękkie, wyjmij, połóż na talerz, owiń folią aluminiową i wstaw w ciepłe miejsce.

Wypieczony sos wygotuj na maśle, poprósz mąką i podlej odrobiną wody. Oczyść grzyby, duże pokrój w kawałki i dodaj do sosu. Wymieszaj i na małym ogniu gotuj przez ok. 15 minut.

Gotowy udziec pokrój w grube plastry. Tuż przed podaniem polej sosem z grzybami. Danie smakuje z makaronem.

Czas przygotowania: 90 minut 320 kcal/1 porcja

Tele Tydzień

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: ● 1,5 kg mostka cielęcego ● 30 dag mielonej cielęciny ● 5 dag wędzonego boczku ● 10 dag ozorka ● 5 dag szynki ● sól ● pieprz ● cebula ● smalec więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.