Reklama
  • Poniedziałek, 10 listopada 2008 (14:35)

    Węgierska zupa gulaszowa z ziemniakami

Z kuchni węgierskiej.

Zdjęcie

Węgierska zupa gulaszowa /Smacznego
Węgierska zupa gulaszowa
/Smacznego
Składniki na 6 porcji:

- 60 dag wołowiny,
- 40 dag ziemniaków,
- 1 marchewka,
- pół małego selera,
- 1 pietruszka,
- pół strąka żółtej papryki,
- 2 cebule,
- 1,5 litra wody,
- 3 łyżki kwaśnej śmietany,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżka mąki,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 3 łyżki oliwy,
- 3 listki laurowe,
- kilka ziarenek pieprzu,
- sól

Reklama

Przygotowanie:

Mięso opłucz, osusz, pokrój w grubą kostkę. Warzywa w zależności od rodzaju obierz, oczyść. Marchewkę, pietruszkę i czosnek potnij w plasterki, a seler, cebulę i paprykę w słupki. Ziemniaki pokrój w kostkę, zalej wodą i odstaw. Mięso oprósz mąką ze wszystkich stron.
W dużym garnku rozgrzej oliwę. Wrzuć mięso, mieszając zrumień. Dołóż warzywa (oprócz ziemniaków). Smaż chwilę. Dosyp słodką paprykę. Zalej wodą, dołóż ziarenka pieprzu, listki laurowe, czosnek. Gotuj pod przykryciem ok. 40 minut.
Ziemniaki odlej, wrzuć do garnka z mięsem i warzywami. Zupę gotuj, aż ziemniaki staną się miękkie. Przypraw do smaku do smaku. Śmietanę połącz z koncentratem pomidorowym. Wymieszaj z kilkoma łyżkami zupy, następnie wlej do garnka. Zupę ponownie zagotuj.
Porcja zawiera: 290 kcal

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki na 8 porcji: • kilogram cielęciny • łyżka soku z cytryny • sól • pieprz • po łyżce mąki i oliwy • 2 łyżki masła • pół szklanki białego wina. Farsz: • 30 dag zielonych szparagów •... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.