Reklama
  • Wtorek, 11 maja 2010 (17:59)

    Westwalski pieprzny garniec (Pfefferpotthast)

Przysmak z wołowiny.

Zdjęcie

Westwalski pieprzny garniec (Pfefferpotthast) /Smacznego
Westwalski pieprzny garniec (Pfefferpotthast)
/Smacznego

Składniki na 4 porcje:

- 750 g cebuli,
- 750 g chudej wołowiny,
- 4 ogórki konserwowe,
- 30 g smalcu,
- sól, pieprz,
- 2 szklanki bulionu wołowego,
- 3 goździki,
- 2 listki laurowe,
- 5 ziarenek pieprzu,
- 2 łyżki mąki,
- pół łyżeczki cukru,
-1-2 łyżki soku z cytryny,
- botwinka i pietruszka do dekoracji

Przygotowanie:

Cebulę obrać posiekać w drobną kostkę. Mięso pokroić w kostkę. Ogórki pokroić w paski, trochę odłożyć do dekoracji, resztę pokroić w kostkę. Rozgrzać tłuszcz i przesmażyć na nim cebulę i mięso. Doprawić solą i pieprzem. Dodać ogórki bulion, goździki i listki laurowe oraz ziarenka pieprzu. 1,5 godziny gotować na średnim ogniu. Zagęścić mąką. Doprawić odrobiną cukru i sokiem z cytryny. Dekorować botwinką, pietruszką i pozostałymi ogórkami. Doskonale smakuje z ziemniakami.
Czas przygotowania: 105 minut
Jedna porcja zawiera: 1930 kJ/461 kcal

Reklama

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki: na 5 porcji: królik, sól, pieprz, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 10 dag masła, 4 gałązki rozmarynu, szklanka bulionu. Na zapiekankę: 5 bułek, 10 dag młodego szpinaku, 10 dag pokrzywy, 5... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.