Reklama
  • Piątek, 29 maja 2015 (13:00)

    „Wilcze” kluseczki z mięsem

Składniki: półtora kg ziemniaków, pół szklanki mąki ziemniaczanej, szklanka mąki pszennej, łyżeczka soli, jajko. Farsz: 40 dag łopatki wieprzowej, 40 dag wołowiny gulaszowej, 3 cebule, jajko, majeranek, czosnek granulowany, vegeta, oregano, włoszczyzna, olej, sól, pieprz

Reklama

1. Farsz: mięsa ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem włoszczyzny. Osącz, ostudź. Cebule posiekaj, zeszklij na oleju. Zmiel razem z mięsami. Dodaj jajko, przypraw do smaku. Dobrze wyrób.

2. Kilogram ziemniaków ugotuj w osolonej wodzie. Ostudź, przeciśnij przez praskę. Resztę ziemniaków zetrzyj na tarce. Dodaj ugotowane ziemniaki, jajko, obie mąki i sól. Dobrze wyrób.

3. Z ciasta uformuj placki, ułóż farsz. Zlep, formując podłużne kluchy. Włóż do osolonego wrzątku. Gdy wypłyną, gotuj 15 min. Ew. podaj z boczkiem.

Czas przygotowania 75 min, ilość porcji 6, cena za porcję 3 zł.

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:"Wilczęta" | mięsa

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 20 dag kaszy jaglanej, 30 dag fileta z łososia, 12 krewetek oczyszczonych, 35 dag brokułów, 20 dag marchewki, 650 ml bul- ionu warzywnego, 2 dymki ze szczypiorkiem, 15 dag... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.