Reklama
  • Wtorek, 27 grudnia 2016 (15:00)

    Winno-tymiankowe gęsie udka z białą fasolą

Składniki na 4 porcje: 25 dag suszonej białej fasoli moczonej przez noc w zimnej wodzie, 4 większe gęsie udka, 2 cebule, 40 dag marchewki, 6–7 łyżek smalcu z gęsi, 200 ml wytrawnego czerwonego wina, 8 gałązek tymianku, 3 liście laurowe, 1 łyżka koncentratu pomido rowego, 2 łyżki oleju, czarny pieprz mielony, cukier, sól.

Reklama

1. Udka gęsie opłucz, oczyść, osusz na papierowym ręczniku. Natrzyj solą i ułóż w brytfannie do pieczenia. Naczynie przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Piecz ok. 140 min.

2. W tym czasie namoczoną fasolę opłucz zimną wodą na sitku. Wsyp do garnka, wlej 500 ml świeżej zimnej wody. Gotuj na małym ogniu ok. 90 min. Gdy będzie miękka, odcedź ją na durszlaku.

3. Obierz i posiekaj cebulę. Marchewki również obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Tymianek opłucz, osusz. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Zeszklij na nim cebulę. Wsyp marchewkę, krótko obsmaż. Dołóż liście laurowe oraz całe gałązki tymianku. Dodaj koncentrat pomidorowy, smalec z gęsi oraz wino.

4. Wszystkie składniki na patelni dokładnie wymieszaj, przypraw solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Gdy sos zawrze, zmniejsz płomień pod patelnią i gotuj 10 min.

5. Przygotowanym tak gorącym sosem polej gęsie udka godzinę przed końcem pieczenia. Ok. 15 min przed końcem dołóż natomiast ugotowaną fasolę i delikatnie wymieszaj ją z sosem w brytfannie.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 20 dag kaszy jaglanej, 30 dag fileta z łososia, 12 krewetek oczyszczonych, 35 dag brokułów, 20 dag marchewki, 650 ml bul- ionu warzywnego, 2 dymki ze szczypiorkiem, 15 dag... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.