Reklama
  • Środa, 18 lutego 2004 (22:19)

    Z garnków świata - Chiny

Chińska kuchnia w niespotykany nigdzie indziej sposób łączy "kontrastowe" smaki: słodki z kwaśnym czy ostrym. Podstawowe składniki posiłków to różne gatunki mięs oraz warzywa. Dodatki - makaron i ryż.

Ryba słodko-kwaśna

200 g filetów z soli; łyżka mąki kukurydzianej; białko; łyżka wódki; łyżka białego octu winnego; sól; imbir, natka pietruszki; 250 ml bulionu rybnego.

Reklama

Filety pokroić w niewielkie kawałki. Ubić białko na lekką pianę i osolić. Dodać wódkę i 3/4 mąki kukurydzianej. Wymieszać i ubić na jednolite, niezbyt gęste ciasto. Otoczyć rybę w cieście, smażyć na głębokim, dobrze rozgrzanym oleju do uzyskania złocistego koloru. Zagotować niewielką ilość bulionu, dodać imbir, resztę mąki, ocet oraz cukier. Gotować na małym ogniu, aż do zgęstnienia. Wrzucić rybę i zagotować. Przed podaniem przybrać pietruszką.

Wieprzowina chop-suey

150 g wieprzowiny; 100 g kalafiora; 1 cebulka dymka, marchewka, zielona papryka, fasolka szparagowa; 2 pomidory; łyżka mąki kukurydzianej; łyżka białego wina, łyżka sosu sojowego; 0,5 łyżki cukru; 0,5 łyżeczki imbiru; 2 łyżki bulionu mięsnego; olej.

Cebulę, marchewkę, paprykę i fasolkę pokroić w drobne plasterki, kalafior podzielić na drobne części. Warzywa te zanurzyć na kilkanaście minut we wrzątku. Pomidory pokroić w ćwiartki. Mięso pokroić w cienkie paski, pokropić sosem sojowym i oprószyć mąką. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, stale mieszając, przez około 3 minuty. Odsączyć. Na patelnię wrzucić cebulę, dodać imbir i smażyć przez ok. minutę. Dodać pozostałe warzywa, cukier, sól. Po chwili dodać mięso, bulion i całość podsmażyć jeszcze przez minutę.

Szynka w miodzie

250 g szynki; 4 łyżki miodu płynnego; 2 łyżki mąki kukurydzianej; 2 plastry ananasa; 2 jaja; sól; olej.

Szynkę pokroić w wąskie paski o grubości około 1 cm i długości 5 cm. Jaja rozbełtać, dodać mąkę i wyrobić jednolitą masę. Obtoczyć w niej szynkę i smażyć na rozgrzanym oleju, aż uzyska ona jasnobrązowy kolor. Miód wymieszać z 2 łyżkami oleju i podsmażyć na patelni do zbrązowienia. Dodać szynkę i stale mieszając smażyć jeszcze kilka minut. Ostudzić i przybrać kawałkami ananasa.

Kasztany w syropie

Składniki: 250 g kasztanów jadalnych; 70 g cukru; 2 łyżki sherry; 0,5 łyżeczki przyprawy "pięć zapachów"; pół cytryny, 700 ml wody.

Obrane kasztany wrzucić do rondla wypełnionego zimną wodą. Dodać przyprawę "5 zapachów", wymieszać i zagotować. Usunąć tworzący się na powierzchni "kożuch". Posłodzić i gotować na małym ogniu, często mieszając przez ok. 30 minut. Pod koniec doprawić sokiem z połowy cytryny i alkoholem. Nałożyć do miseczek i polać powstałym podczas gotowania syropem.

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Zobacz również

  • Wzmacnia serce, zwalcza bakterie, koi nerwy. Dlatego można mu wybaczyć, że jest kaloryczny. Zamiast wyjadać go łyżkami, dodaj do wytrawnych przysmaków lub zrób miodowy syrop. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.