Reklama
  • Poniedziałek, 12 września 2016 (13:05)

    Zielone kluski na rukoli

Składniki na 4-6 porcji: po 1/2 szklanki mleka, mąki, kaszy manny, 7 dag pomidorków cherry, 20 dag rukoli, 2 jaja, 3 łyżki masła, 2 łyżki balsamicznego octu, 3 łyżki musztardy, 1 łyżeczka miodu, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz, mix włoskich ziół

1. Warzywa umyć, pomidorki przekroić na pół. Z oliwy, musztardy i octu balsamicznego zrobić sos winegret, doprawić solą, pieprzem i miodem, polać rukolę i pomidorki.

Reklama

2. Jaja utrzeć z solą i pieprzem. Masło rozpuścić w gotującym się mleku, dodać kaszę i mieszając, dosypać mąkę, zdjąć z ognia. Wymieszać z utartymi jajami, przyprawami i ziołami, wystudzić. Z masy formować łyżką kluski, gotować we wrzącej osolonej wodzie przez ok. 8 min. Po wyjęciu osuszyć je na papierowym ręczniku, dodać do sałatki.

Nasza rada

Gorące kluseczki warto posypać tartym serem, np. włoskim parmezanem lub swojskim oscypkiem.

Przygotowanie: ok. 40 minut.

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 20 dag kaszy jaglanej, 30 dag fileta z łososia, 12 krewetek oczyszczonych, 35 dag brokułów, 20 dag marchewki, 650 ml bul- ionu warzywnego, 2 dymki ze szczypiorkiem, 15 dag... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.