Reklama
  • Środa, 29 maja 2013 (10:28)

    Zielone szparagi z potrawką

Składniki: 3 wiązki zielonych szparagów, cebula, 2 ząbki czosnku, 50 dag szynki wieprzowej pokrojonej w kosteczkę, sól, pieprz , 2 łyżki oleju, łyżka mąki, 400 ml bulionu , 15 dag gęstej śmietany, duży pomidor , szczypta cukru.

Posiekaj cebulę i czosnek. Mięso oprósz solą i pieprzem. Smaż porcjami na rozgrzanym oleju na silnym ogniu. Gdy mięso się zarumieni, przełóż je na talerz.

Na tym samym tłuszczu podduś cebulę i czosnek. Oprósz mąką, podsmaż. Następnie dodaj mięso. Podlej bulionem i śmietaną. Przykryj. Duś 10 minut. Przypraw solą, pieprzem i cukrem.

Reklama

W tym samym czasie szparagom poobcinaj zdrewniałe końce. Pędy włóż do posolonego wrzątku. Gotuj przez 10 minut. Pomidora pokrój na ćwiartki. Usuń gniazdo nasienne, a miąższ pokrój w kosteczkę.

Szparagi odsącz. Przełóż na ogrzany półmisek. Całość polej przygotowaną potrawką. Następnie posyp kawałkami pomidora. Podawaj z makaronem wstążki lub zapiekanym ryżem.

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

Na żywo
Więcej na temat:szparagi | z | zieloni

Zobacz również

  • Składniki na 8 porcji : 1 sprawiona gęś (4,5-4,7 kg), 4 cebule, 4 jabłka, po 2 gałązki mięty i tymianku, 4 jagody jałowca, 4 ziarenka czarnego pieprzu, sól, pieprz, cukier. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.