Reklama
  • Wtorek, 21 kwietnia 2009 (13:55)

    Zupa rybna "Ucha" z białym winem

Z kuchni rosyjskiej.

Zdjęcie

Zupa rybna "Ucha" /Smacznego
Zupa rybna "Ucha"
/Smacznego
Składniki na 10 porcji:

Reklama

- 1 kg karpia, lina lub szczupaka,
- 1 kg płoci, okoni lub karasi,
- liść laurowy, ziarenka pieprzu,
- 3 cebule, pietruszka, seler,
- ziele angielskie, 1/2 cytryny,
- łyżka natki, szklanka białego wytrawnego wina, marchew

Przygotowanie:

1. Ugotować wywar z warzyw i przypraw korzennych. Dodać drobne ryby (płoć, karaś im więcej rodzajów drobnych ryb, tym lepiej) i gotować około 30 min. Przecedzić. Do wywaru włożyć większe ryby i gotować kolejne 35 min, po czym delikatnie wyjąć ryby z wywaru.
2. Ryby obierać z ości. Mięso pokroić i ponownie włożyć do zupy razem z plasterkami cytryny i plasterkami marchewki. Dolać wino i podgrzewać na małym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia. Gorącą zupę rozlać do talerzy lub bulionówek. Posypać posiekaną natką. Podawać z pieczywem.

Smacznego

Zobacz również

  • Wzmacnia serce, zwalcza bakterie, koi nerwy. Dlatego można mu wybaczyć, że jest kaloryczny. Zamiast wyjadać go łyżkami, dodaj do wytrawnych przysmaków lub zrób miodowy syrop. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.