Ser koryciński jak zrobić

Chociaż jeszcze nasze babcie nie miały z tym najmniejszego problemu dzisiaj zrobienie sera ze świeżego mleka potrafi sprawiać kłopoty. Między innymi dlatego, że rzadko mamy czas, który możemy na to poświęcić. Zazwyczaj łatwiej i szybciej jest pofatygować się do najbliższego sklepu i kupić produkt gotowy.

Ser babciny, nie całkiem odszedł do lamusa, ale domowe serowarstwo to już raczej kaprys niż konieczność. Tymczasem bywa, że mamy ochotę na kawałek takiego właśnie pysznego sera domowego. I jak to ugryźć? Najprościej jest przygotować w domu ser typu twarogowego. To zupełnie inny ser niż podpuszczkowe sery korycińskie, ale dla początkujących serowarów to idealne zadanie.

Zanim przystąpimy do własnej produkcji sera

Najlepiej przygotować sobie zawczasu:

  • ściereczkę, gazę albo zwykłą tetrową pieluszkę – oczywiście czystą,
  • garnek,
  • durszlak (gęste sitko),
  • odrobinę zimnej wody – wlana na dno garnka powinna zapobiec późniejszemu przypaleniu się mleka,
  • mleko (około 3 litrów),
  • cytrynę (lub 2-3). Ewentualnie kefir, jogurt czy też maślanka – w zastępstwie cytryny.

Mleko do produkcji twarogu – trzeba wybrać odpowiednie.

Jak zrobić ser ze świeżego mleka kiedy samo określenie „świeże” budzić może wątpliwości? Skoro świeże mleko może być mlekiem prosto od krowy, może być też mlekiem pasteryzowanym (UHT) – przecież ono ciągle jest świeże, albo mlekiem nie podlegającym pasteryzacji.

Wbrew pozorom, chociaż szybciej traci swoją pozorną „świeżość”, mleko świeże to właśnie takie od krowy, albo niepasteryzowane. Mleka z kartonów absolutnie nie nadają się do produkcji twarogu, nawet, jeżeli długotrwale zachowują efekt „świeżości”. I choćby najprostsze sery domowe po prostu nie wychodzą przy użyciu takiego składnika.

A teraz dowiemy się jak zrobić ser ze świeżego mleka.

Kiedy mamy już przygotowane wszystkie przybory i składniki możemy przystąpić do produkcji sera.

  • W tym celu należy zagotować mleko w garnku, a kiedy zacznie się unosić – zmniejszyć ogień.
  • Następnie dodać nieco soku z cytryny (opcjonalnie: jogurtu, maślanki lub kefiru) i delikatnie mieszać. Kiedy po krótkim czasie zacznie wydzielać się serwatka koloru jasnożółtego i oddzielać od sera zdejmujemy garnek z ognia.
  • Aby przyspieszyć nieco proces oddzielania się serwatki od sera możemy dodać nieco więcej soku z cytryny, ale nie należy z tym przesadzać.
  • W końcu wykładamy durszlak pieluszką lub ściereczką i wlewamy w tą konstrukcję zawartość garnka.

Voila!

Wiemy już jak zrobić ser ze świeżego mleka. Taki najprostszy. Tymczasem oryginalne, pyszne sery korycińskie powstają wyłącznie na Podlasiu i kuszą różnymi smakami oraz dodatkami. Ponieważ ich receptura jest ściśle strzeżona warto skusić się na taki ser prosto od producenta, zamiast eksperymentować z jego produkcją w domu.