Ser koryciński z kminkiem

Chociaż obecnie częściej sięgamy po gotowe i proste rozwiązania, to również z sentymentem wracamy do tego, co pamiętamy z dzieciństwa. Nie inaczej jest w kwestii naszej codziennej kuchni.

Od czasu do czasu, pomiędzy kolejnymi daniami typu fast food albo odgrzewanymi w kuchence mikrofalowej produktami z garmażerki chętnie sięgamy po coś naturalnego. Naturalnego i przygotowanego własnoręcznie. Budzącego miłe wspomnienia. Wykonanego z produktów, a nie z półproduktów. I wolnego od wszechobecnych konserwantów.. To są właśnie dania przygotowywane najczęściej jeszcze przez nasze babcie, dania które tak dobrze pamiętamy z dzieciństwa.

Nie ma jak u babci – tradycyjny smażony ser z kminkiem

Dania przygotowywane przez nasze babcie wyglądały, pachniały i smakowały zupełnie inaczej niż obecne „lunche”. Powstawały niespiesznie i, jak to się mawia, „z sercem”. Nie inaczej jest w przypadku smażonego sera z kminkiem.

Najbardziej tradycyjny przepis na to regionalne danie pochodzi z Wielkopolski. Jednak podczas jego przygotowania trzeba czekać kilka dni aż używany do niego twaróg „zgliwieje”. W dodatku sam twaróg również powinien być robiony ręcznie w domu. Sporo z tym zachodu i z pewnością jest to propozycja dla cierpliwych. A kiedy mamy mało czasu?

Naturalne, zdrowe danie w trybie fast food

Spróbujmy pogodzić zatem uroki babcinej kuchni z tempem przygotowania współczesnych posiłków. Alternatywą dla smażonego sera z kminkiem może być smażony ser koryciński. Taki swojski ser występuje między innymi w wersji z kminkiem. Bo w przypadku serów korycińskich istnieją przecież także inne wariacje smakowe. I właśnie te pyszne sery można przygotować, jako główne danie obiadowe – na ciepło.

Domowe sery korycińskie na obiad

Różnego rodzaju smażone sery są w Polsce coraz bardziej popularnym daniem. Począwszy od oscypka a na serze camembert kończąc. Podpuszczkowy ser z kminkiem z Podlasia również będzie znakomity w tej wersji. Sery korycińskie można naturalnie smażyć podobnie jak innego typu sery – w panierce z jajka i bułki tartej. A podawać:

  • z ulubionymi warzywami,
  • z grzybami
  • z żurawiną.

A to tylko niektóre propozycje. Przecież ogranicza nas jedynie wyobraźnia oraz nasze kulinarne gusta. Może najlepiej po prostu spróbować wszystkich rodzajów – z różnymi dodatkami! W końcu te pyszne sery produkowane są od pokoleń i uwielbiane przez kolejne. Dlatego na pewno zdążymy wypróbować wiele dań z ich udziałem.